Deze week is het nieuwe erfpachtstelsel goedgekeurd. Het wordt voor huiseigenaren vanaf oktober mogelijk om erfpacht eeuwig af te kopen. 
Bordje
Witte de Withstraat
De gemeente Amsterdam heeft voor iedere straat vastgesteld hoe waardevol de grond is. Die waarde is afhankelijk van de locatie. In Zuid wordt over het algemeen bijvoorbeeld meer waarde aan de grond toegekend dan in Noord. Dit wordt de ‘Buurtstraatquote’ genoemd en die ligt altijd tussen de 5% en de 49% van de WOZ waarde. Voor de Witte de Withstraat is die op 21% gesteld (voor een klein deel op 22%). Dat is dus een redelijk gemiddeld bedrag. Stel, de WOZ waarde van je appartement in de WDW was in 2014 € 200.000. De BSQ is 21%, dus de waarde van de grond is € 42.000.
Kortingen 
Als je de erfpacht zou willen afkopen ontvang je nog een aantal kortingen. Zo wordt gekeken naar de WOZ waarde van 2014 en die is over het algemeen een stuk lager dan de huidige, krijg je 10% korting omdat erfpachtgrond minder waard is en ontvang je dan nog eens 25% korting om over te stappen.
Afkopen?
Je kunt vanaf oktober een voorstel aanvragen via het onilne Overstapportaal van de Gemeente Amsterdam, dat nu nog niet beschikbaar is.
 

Please follow and like us: