Zo wordt de tijdelijke inrichting 30 km zone Witte de Withstraat

De Gemeente Amsterdam heeft het officiële besluit om de Witte de Withstraat een 30 KM zone te maken, bekendgemaakt. Ook is verkeer langer dan 12 meter straks niet meer welkom. Op de situatieschetsen is te zien dat er straks dubbele sluizen worden geplaatst door de hele straat, totdat de definitieve herinrichting plaatsvindt.

De hekken in het noordelijke deel van de straat worden binnenkort verwijderd. Daarna worden er nieuwe (lagere) objecten geplaatst, waardoor de situatie overzichtelijker wordt, maar voorrang verlenen aan tegemoet komende auto’s nog steeds nodig is. Omdat de objecten aan beide kanten van de weg komen, kunnen de langste vrachtwagens er niet meer doorheen. Die krijgen dan ook een inrijverbod.

Situatieschetsen

De situatie komt er als volgt uit te zien:

 

‘Racebaan’ wordt 30 kilometer-straat

Stadsdeel West verlaagt de maximumsnelheid in de Witte de Withstraat naar 30 kilometer per uur. De straat, die sinds het verdwijnen van tram 7 nog meer wordt gebruikt als racebaan, is zo onveilig dat ingrijpen noodzakelijk is.

Tijdelijke snelheidsbeperkende maatregelen, zoals het plaatsen drempels en hekken, hadden onvoldoende effect. De snelheidsmeters die het stadsdeel afgelopen winter plaatste lieten een maximumsnelheid zien van maar liefst 112 kilometer per uur.

Richting de kruising met de Postjesweg reed bijna 72 procent van de auto’s harder dan 30 km per uur. Aan de andere zijde, bij de Jan Evertsenstraat, lag dit percentage met 28 procent veel lager: vanaf die zijde hadden de hekken dus wel een remmend effect.

,,Er wordt structureel te hard gereden en dat levert ongelukken, gevaarlijke situaties én overlast op”, aldus bestuurder Jeroen van Berkel (Verkeer). ,,De buurtbewoners vragen al langer om een 30 km-zone. Over een paar weken worden de borden geplaatst en worden de tijdelijke hekken vervangen door blokken die de weg versmallen.”

Het verlagen van de maximumsnelheid is de eerste stap op weg naar een compleet vernieuwde, groene en leefbare Witte de Withstraat. Bewoners ijveren al een tijd voor herinrichting van de straat. Inmiddels is daar een bedrag oplopend tot 1,6 miljoen euro in 2021 voor uitgetrokken.

Buurtbewoner en woordvoerder van belangenorganisatie Wdw020 René Kamerling, die via de Stem van West de Witte de Withstraat op de politieke agenda zette, is blij met deze eerste stap:

“Als bewoners zijn we hier ontzettend blij mee. De snelheid omlaag brengen is hard nodig om de Witte de Withstraat veiliger te maken en leefbaar te houden. De bewoners willen graag meer rust in de straat en met dit besluit wordt de basis gelegd voor de groene leefstraat die de komende jaren gaat ontstaan’.

Ontwerp Groene Loper gaat laatste fase in

De herinrichting van de Witte de Withstraat tot Groene Loper van de Chassébuurt krijgt steeds meer vorm. Op 26 juni presenteert de werkgroep WDW020, bestaande uit bewoners, ondernemers en deskundigen van de gemeente hun definitieve ontwerp. Daarmee gaat het proces de laatste fase in: de participatie.

Artist impression Witte de Withstraat Groene Loper

Finaal concept

De afgelopen 2 jaar heeft de werkgroep verschillende varianten uitgewerkt en getoetst aan allerlei randvoorwaarden, zoals verkeersrichtlijnen, grond-en waterafspraken, bereikbaarheidseisen, groenwensen en vooral: verbetering van de verkeersveiligheid. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een ontwerp waar vele wensen in zijn verwerkt.

In het nieuwe ontwerp wordt de rijbaan smaller, maakt het asfalt en de oude tramrails plaats voor rode klinkers, blijft het aantal parkeerplekken gelijk en wordt de stoep zo’n 5 meter breed aan beide kanten. Omdat de maximum snelheid wordt verlaagd naar 30 km/u, kunnen fietsers en auto’s de rijbaan delen en wordt het fietspad overbodig. Dat verdwijnt dus. Aan beide zijden van de weg komen bomen en door de hele straat worden groenperken (WADI’s) aangelegd. Uiteindelijk is het geen officiële fietsstraat geworden, maar een echte leefstraat wordt het zeker!

Globale planning

Op 26 juni organiseert Stadsdeel West een bewonersavond in het Sierraad. Hier zal ook de werkgroep aanwezig zijn om het ontwerp en alle keuzes toe te lichten. Daarna zal er na de zomer een participatieperiode starten, waarin bewoners die dat willen kunnen meedenken over het eindontwerp. Het doel is om eind 2019 het ontwerp definitief te maken, waarna de herinrichting in 2021 plaatsvindt.

 

Voorlopig ontwerp bekend, inmeten gestart

Deze week is de Gemeente Amsterdam gestart met het ‘inmeten’ van de Witte de Withstraat voor de aanstaande herinrichting. Daarnaast hebben Stadsdeel West en de Gemeente Amsterdam deze week besloten dat het Groene Loper ontwerp als uitgangspunt wordt genomen voor het aanstaande participatietraject.

Artist impression Witte de Withstraat Groene Loper

Artist impression Witte de Withstraat Groene Loper

 

WDW020 ontwerp 

Stadsdeel West heeft besloten dat het Groene Loper ontwerp van werkgroep WDW020, waarbij de Witte de Withstraat verandert in een groene fietsstraat waar auto’s te gast zijn, de basis zal zijn voor het uiteindelijke ontwerp. De volgende stap is nu om een brede bewonersparticipatietraject te starten, zodat iedereen nog een keer suggesties mag doen. Dit zal naar verwachting eind juni plaatsvinden, bewoners ontvangen hiervoor een uitnodiging.

 

Inmeten

Nog tot eind volgende week zullen de landmeters bezig zijn om alle maten, tegels, putten, geveltuintjes en ga zo maar door in kaart te brengen. Dat is nodig om straks een technische ontwerptekening te maken. Ook krijgen allerlei ‘nutsbedrijven’ zoals Waternet, KPN,  VodafoneZiggo en Liander de uitnodiging om aanpassingen te doen als de straat wordt opengebroken.

 

 

BREAKING: Budget rond, Witte de Withstraat wordt Groene Loper!

De Witte de Withstraat krijgt een grondige opknapbeurt. Dat heeft Stadsdeel West vandaag bekend gemaakt. Door de herinrichting wordt de straat veiliger en groener, met veel leefruimte voor bewoners. De herinrichting is heel uitzonderlijk: het initiatief kwam van de bewoners zelf!

Artist impression Witte de Withstraat Groene Loper

Artist impression Witte de Withstraat Groene Loper

Stadsdeel West voerde de afgelopen maanden intensief overleg met verschillende partijen binnen de Gemeente Amsterdam om een herinrichting mogelijk te maken. Jeroen van Berkel, als bestuurslid verantwoordelijk voor Verkeer en Openbare Ruimte: ‘We hebben er met veel verschillende partijen hard voor gewerkt om dit mogelijk te maken. Supermooi dat het dan ook echt lukt!

Stem van West

De aanleiding voor de herinrichting was een idee op de Stem van West in juni 2017, waarin bewoner René Kamerling voorstelde om het vertrek van de tram uit de Witte de Withstraat aan te grijpen om de straat te veranderen in een Groene Loper. Het idee won de verkiezing en vormde het startsein voor een intensieve samenwerking tussen het Stadsdeelbestuur, medewerkers van het stadsdeel, ambtenaren van de Gemeente Amsterdam en de bewoners en ondernemers uit de Witte de Withstraat. De werkgroep werd bekend als WDW020. Initiatiefnemer Rene Kamerling: ‘Fantastisch dat dit is gelukt. We hadden nooit gedacht dat we zoveel steun zouden krijgen voor ons idee. Het Stadsdeel en de gemeente waren echt heel actief om ons te ondersteunen waar het nodig was. We zijn echt superblij!’

Groene fietsstraat

WDW020 leverde een nieuw straatontwerp op, waarin de straat wordt getransformeerd van een racebaan naar een groene en veilige fietsstraat en de leefbaarheid centraal staat. Met bomen in de volle grond, wadi’s, brede stoepen en verkeersdrempels die de snelheid moeten beperken. Dit ontwerp is de basis geweest voor de besluitvorming.

Bewonersparticipatie

Nu het besluit tot herinrichting is genomen, zal er nog een formeel bewonersparticipatietraject starten. Het ingediende ontwerp dient als vertrekpunt, maar alle bewoners krijgen de mogelijkheid mee te praten over het definitieve ontwerp. Dit zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 plaatsvinden.

 

 

Primeur voor Witte de Withstraat: 3D zebrapad

De Witte de Withstraat krijgt een 3D zebrapad. Het idee is begin dit jaar ingediend op de Stem van West door Bert Wouters en wordt nu uitgevoerd bij wijze van proef. Het is het eerste 3D zebrapad van Amsterdam!

Binnenkort start het Stadsdeel met het plaatsen van het 3D zebrapad, ter hoogte van de Van Kinsbergenstraat. Eerst wordt hij op de fietspaden gemaakt en indien dit goed gaat, zal hij ook op de autobaan worden aangebracht. Ook wordt dan besloten of er een extra 3D zebrapad kan komen op het beruchte lange stuk tussen het Witte de Withplein en de Postjesweg.

 

Meetapparatuur

Naast het 3d zebrapad plaatst Stadsdeel West vandaag snelheidsmeters in de Witte de Withstraat. Die zijn niet bedoeld om boetes uit te delen, maar om te onderzoeken of de hekken in het noordelijke deel van de straat helpen tegen hardrijders. Indien blijkt dat daar zachter wordt geregden, worden de hekken ook in het zuidelijke (lange) stuk geplaatst.

Nieuwe buurtsuper geopend in Witte de Withstraat

Goed nieuws voor alle bewoners die het verdwijnen van de kleine buurtwinkels betreuren: sinds afgelopen weekend is de straat een nieuwe buurtsuper rijk. Op Witte de Withstraat 112, waar gedurende de afgelopen twintig jaar verschillende islamitische slagerijen gevestigd waren, opende zaterdag na een grondige verbouwing Slagerij Poelier De With.

Succesvolle ondernemer en WDW bewoner

Toen de oude islamitische slager er na zeventien jaar ermee ophield, nam vorig jaar Slagerij Nour de zaak over. Maar na negen maanden moest de eigenaar vanwege gezondheidsproblemen zijn winkel alweer sluiten. Sinds die tijd ontbrak het in de directe omgeving aan een kleine buurtsuper. Reden voor Abdelkarim om er zijn intrede te doen. De slager kwam 22 jaar geleden uit het Marokkaanse Tétouan naar Nederland en runt al sinds 2010 met succes Slagerij-Poelier Akbar in de Kolenkitbuurt. Toch is hij voor veel buurtbewoners hier al een bekend gezicht, want hij woont al jarenlang verderop in de straat.

“Voor mijn kinderen is het heel fijn dat ik nu zo dichtbij huis werk, want als slager maak ik lange dagen. Nu kunnen ze onderweg naar school of vriendjes altijd even bij papa langs,” zegt hij. “Bovendien weet ik wat er in de buurt leeft en waar mensen behoefte aan hebben. Zoals heerlijk versgebakken Marokkaans brood. Of een flinke bos verse munt of koriander voor maar veertig cent.”

 

Oude bekende

Wie weleens winkelde bij de oude slager zal blij zijn om te zien dat de vertrouwde winkelbediende Abdul Raouf terug is op zijn oude stek. Hij weet veel over het assortiment verse fruit en groenten en geeft de klanten desgevraagd graag advies.

 

Luisteren en leren

De komende maand is het voor de nieuwe eigenaar nog een beetje proefdraaien. “We hebben nu alleen nog de standaardproducten,” zegt Abdelkarim, “maar daar hoeft het zeker niet bij te blijven. We willen heel graag een mini-supermarkt zijn voor álle buurtbewoners. Dus gaan we goed luisteren naar wat onze klanten willen en nieuwe dingen uitproberen. Kom dus vooral langs en geef het aan als je iets mist.” Van zijn jarenlange ervaring als slager zegt hij veel te hebben geleerd: “Ik weet dat kwaliteit, versheid en klantvriendelijkheid het verschil maken. Daar gaan we dus hard mee aan de slag. Zodat de buurt weer een fijne winkel heeft waar iedereen zich welkom voelt.”

 

Op de gevel prijkt nu nog de naam van zijn voorganger, Nour Supermarkt & Slagerij. Maar daar komt volgens eigenaar Abdelkarim snel verandering in. Want als het aan hem ligt, wordt Slagerij Poelier De With echt een mini-supermarkt voor álle buurtbewoners.

Witte de Withplein krijgt impuls met nieuw eetcafé of restaurant

Vraag een oudere buurtbewoner naar De Boot middenin de Witte de Withstraat en je antwoord is: ‘bedoel je de Soundshop?’. Het pand waar 50 jaar lang de bekendste gitaarwinkel van Amsterdam huisvestte, wordt binnenkort omgedoopt tot een restaurant of eetcafé!

Na het vertrek van de Soundshop in 2000 is het pand afwisselend gebruikt door de Hogeschool Amsterdam en verschillende interieurwinkels, waaronder Gekaapt en Doing Goods.

 

Pitch

Eigenaar Ymere heeft onlangs een horecavergunning gekregen voor het pand en heeft besloten een pitch te organiseren. Binnen de vergunning passen allerlei soorten horeca zoals een restaurant, eetcafé, ijssalon, snackbar en koffiehuis. Uit alle ideeen wordt de beste gekozen, dus wellicht kunnen we binnenkort nazomeren op een fonkelnieuw terras!

 

Interesse?

De pitch zal half oktober plaatsvinden. Geinteresseerde ondernemers kunnen zich melden bij buurtregisseur Frank Bakker van Stadsdeel West.

Bewoners Van Speijkstraat schrikken van schietpartij

De bewoners van de Van Speijkstraat schrokken vannacht wakker van een schietpartij. Er werden 3 schoten gelost. 

Volgens getuigen waren de daders 2 jongens op een scooter. At5 was snel ter plaatse.

Stem ook en haal het Van der Laan monument naar het Witte de Withplein!

De Baarsjes wordt de plek waar oud burgermeester Van der Laan zijn monument krijgt. Een logische plek, want hij woonde er bijna 20 jaar. Bewoners mogen stemmen op de locatie en het Witte de Withplein is een van de genomineerden. Stem ook! Het kan nog tot 5 september.

Momenteel ligt het Witte de Withplein op de tweede plaats. Alle reden dus om mee te helpen! Hier kun je stemmen.

 

 

 

Page 1 of 6

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén